Situació i drets del futbol femení

Situació i drets del futbol femení

Davant determinats fets que s’han succeït des de l’inici d’aquesta temporada 2019/20, el FC Barcelona, refermant la seva aposta pel futbol femení i el seu compromís per garantir-ne un creixement harmoniós i sostenible, vol manifestar el següent:

L’eclosió del futbol femení és un fet a celebrar, però que no ens pot fer oblidar mai quina és la seva realitat avui. La Primera Iberdrola és una competició organitzada per la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) que no gaudeix encara de la consideració d’esport professional ni d’una regulació completa de tots els aspectes que la configuren, que li permeti garantir uns mínims a aquesta pràctica esportiva.

Estem parlant de manca de regulació, o de regulació precària, en aspectes tan bàsics com: els laborals de les futbolistes (que encara negocien un conveni col·lectiu que estableixi que tenen dret al salari mínim interprofessional i a altres proteccions i cobertures); els de les estructures tècniques dels clubs (els mínims de personal i serveis amb els quals els clubs han de dotar els seus equips); els dels terrenys on es disputen els partits (les imatges gravades abans del partit del passat cap de setmana passat, haurien de fer-nos reflexionar a tots); la fixació dels horaris dels partits (que a vegades ha de fer-se de manera intempestiva, dificultant l’organització dels desplaçaments); o els drets televisius (que no estan regulats i que no poden tractar-se com els del futbol professional que, després de moltes dècades, té una regulació i un mercat clars per a tots els actors).

En els darrers anys, la RFEF i el principal patrocinador de la competició han fet grans esforços, avenços i inversions que han permès millorar les condicions d’aquesta pràctica esportiva. Tots aquests estan donant resultats i mereixen tot el nostre reconeixement i suport. Però és obvi que aquestes millores no poden canviar la realitat del futbol femení d’un dia per l’altre i no han permès encara equiparar la situació dels 16 clubs que juguen la Primera Iberdrola.

Aquests clubs tenim unes realitats molt diverses i a vegades molt allunyades. Som conscients que el nostre club gaudeix d’una situació de privilegi on gràcies, en bona part, als patrocinis propis del Femení i a l’estructura de què ja disposem per al masculí, podem oferir a les nostres jugadores les millors condicions per a la pràctica esportiva i on hem pogut professionalitzar el futbol femení. Però hi ha clubs que només podran oferir condicions adequades per al correcte desenvolupament del futbol femení i escometre les millores que necessiten si, entre tots els que hi participem, dotem la competició de prou atractiu i de prou recursos, econòmics, formatius, mediàtics..., per atraure més talent, més públic i més inversió. Només així podran tenir un millor retorn que, alhora, enriquirà la competició.

Ens cal sumar i no dividir. Ens cal abocar-nos tots a desenvolupar correctament l’esport femení. És la nostra responsabilitat.

Per construir el futur que volem, ens cal difondre el futbol femení, fer-lo visible, fer-lo arribar al públic i permetre que els patrocinadors (també els dels clubs més modestos) trobin sentit i retorn a la seva inversió.

És per tot això que el FC Barcelona comunica que, d’acord amb el denominat ‘dret d’arena’ que l’empara i que li permet, en tant que titular del camp on es disputen els partits que juga a casa, retransmetre el que succeeix en les seves instal·lacions (i que també regeix, sense discussió, a la UEFA Women’s Champions League):

- Retransmetrà a través dels seus canals propis tots els partits de la Primera Iberdrola que es juguin aquesta temporada a l’Estadi Johan Cruyff.

- Distribuirà gratuïtament, a tots els mitjans que ho sol·licitin, reculls d’imatges de cadascun d’aquests partits, de fins a dos minuts, a fi que tothom pugui exercir el dret a la informació del públic general.

- Acreditarà tots els mitjans que ho demanin, a fi que puguin obtenir recursos merament informatius dels esdeveniments esportius que es desenvolupen.

- Respectant el denominat ‘dret d’arena’ dels clubs locals que visiti, no s’oposarà mai a la retransmissió, per part d’aquests clubs, dels partits que disputi en les seves instal·lacions, a través dels canals que aquests considerin més adequats.

 Conscients que enfrontar-nos a equips més modestos els dona també a ells una visibilitat més gran, també esperem que aquests clubs que visitem facin una bona difusió i retransmissió dels partits que juguem a casa seva.

 Ho mereix, sobretot, el públic que ens segueix amb fidelitat i passió.

 Ho mereix, sobretot, el futbol i l’esport femení que volem.

 Barcelona, a 17 d’octubre del 2019

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut