Bartomeu i Moix segueixen l'evolució del futur Camp Nou a l'oficina de Nikken Sekkei

Bartomeu i Moix segueixen l'evolució del futur Camp Nou a l'oficina de Nikken Sekkei

El president i el vicepresident blaugrana mantenen una trobada institucional amb Tadao Kamei, president i CEO de l’estudi d’arquitectura japonès que dissenya l’Estadi

El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, acompanyat del vicepresident tercer i comissionat de l’Espai Barça, Jordi Moix, i el director de Patrimoni i Espai Barça del Club, William T. Mannarelli, han pogut seguir de prop com evolucionen els treballs del Futur Camp Nou en el marc d’una visita a l’oficina de Barcelona de Nikken Sekkei, l’estudi d’arquitectura que va guanyar el concurs internacional pel disseny del Futur Camp Nou. La delegació blaugrana ha mantingut una trobada institucional amb Tadao Kamei, president i CEO de Nikken, i altres executius de l’estudi de disseny i enginyeria japonès, que els han informat de primera mà de com evoluciona el projecte estrella de l’Espai Barça.

Bartomeu, Moix i Mannarelli han estat rebuts per Tadao Kamei, el general manager de l’oficina de Barcelona, Tadahiko Murao i el director general de la secció de disseny, Takeyuki Katsuya, i han pogut conversar també amb els arquitectes i enginyers que treballen en el projecte de l’estadi blaugrana. Les instal·lacions de Nikken es troben en un edifici singular de la Diagonal que es caracteritza per tenir els vidres de la façana en posició inclinada i que curiosament és obra d’Eduard Gascón, de TAC Arquitectes, un dels estudis que va guanyar la proposta de disseny per al Nou Palau Blaugrana juntament amb HOK. Nikken ocupa l’onzena planta i també la planta baixa, on es realitzen les maquetes del projecte. Aviat s’ampliarà amb l’habilitació de la quarta planta perquè l’espai ja s’ha quedat petit.

A l’oficina hi treballen actualment 53 persones, 39 de les quals de la plantilla de Nikken i 14 del soci local, l’estudi b720 Fermín Vázquez, que fa dos anys va prendre el relleu en el projecte de Pascual-Ausió Arquitectes, que havia format part del projecte guanyador i va treballar en la fase de disseny preliminar i l’avantprojecte.

Nikken va decidir obrir oficina a Barcelona, que és també el seu quarter general a Europa, després de guanyar el concurs d’arquitectura del Camp Nou el 2016 per poder fer un desenvolupament del projecte sobre el terreny. Tadao Kamei fa visites periòdiques a la ciutat per fer un seguiment i aprofitant el seu viatge a Europa, Bartomeu i Moix han volgut visitar-lo per primera vegada a les seves oficines i conèixer de primera mà com evoluciona el projecte.

_P1F1813 copia-Optimized


El director general de disseny, Takeyuki Katsuya, ha presentat els darrers estudis que ha fet Nikken sobre diversos aspectes que afectaran el Futur Camp Nou quan estigui acabat, com la qualitat de la visió des de tots els seients de la primera graderia, que serà de nova construcció, les condicions tèrmiques que es donaran amb la nova coberta i com impacten en la gespa, els fluxos d’aire i les condicions de vent, així com exhaustius estudis sobre els fluxos de trànsit de persones dins l’estadi i les evacuacions de públic, entre altres aspectes.

El vicepresident tercer i comissionat de l’Espai Barça, Jordi Moix, ha valorat molt positivament la feina que està fent Nikken i b720 Fermín Vázquez i l’evolució del projecte. “Quan vam fer la selecció del projecte guanyador en el concurs allò era una idea i uns esquemes generals, però ara es tracta de posar-ho amb tot tipus de detalls i amb una aproximació molt japonesa on es mira amb tot luxe de detalls des de diferents angles tot el que afecta el dia a dia de l’Estadi, quan juguem i quan no juguem, la llum solar, els vents, les temperatures, la visibilitat de cada seient... Per fer-la, no perfecta perquè no hi ha res perfecte, el més eficient possible perquè era part del repte que teníem quan vam engegar aquest procés”.

Nikken Sekkei està considerat un dels estudis d’arquitectura i enginyeria més importants del món, amb més de 100 anys d’història. Van ser els arquitectes del Saitama Super Arena, el Gran Cigne de Niigata o del Tòquio Dome, tots al Japó. Tadao Kamei, el seu president i CEO, reconeix que la remodelació integral del Camp Nou “és el projecte més important de Nikken ara mateix”. “És el nostre primer projecte a Europa Occidental –continua-, per descomptat a Espanya. El Camp Nou és un estadi molt tradicional a Barcelona i fins i tot a tot el món, de manera que estem molt orgullosos de formar part d'aquest important projecte”.

AIN7_20171213_NS PAA_VIS_Futur Camp Nou_FCN_Botiga-Optimized


El Futur Camp Nou transformarà l’Estadi aprofitant l’estructura de l’actual per convertir-lo en un estadi totalment cobert amb tots els avenços i ampliant l’aforament fins als 105.000 seients. La remodelació integral es realitzarà per fases, sense deixar de jugar, en quatre estius. La proposta de Nikken Sekkei aposta per un estadi obert, serè, elegant, intemporal i mediterrani. El Futur Camp Nou s’integrarà perfectament al Campus Barça, un espai obert al barri de les Corts, sense desnivells entre els carrers del voltant i amb una gran esplanada on hi haurà edificis ‘origami’ (emergiran de terra i s’integraran en l’entorn sense dificultar la circulació i la visió de socis i visitants) per al Museu, la Botiga i la Fundació.

Aprovació inicial de reparcel·lació i projecte d’urbanització

El projecte del Futur Camp Nou avança després de l’aprovació fa uns mesos de la Modificació del Pla General Metropolità i ara, explica Jordi Moix, “queden uns passos a fer abans de tenir les llicències i aquests estan caminant adequadament. Ja vam tenir l’aprovació inicial de la reparcel·lació, que és la nova definició de les finques que queden ajustades amb els carrers que modifiquen el seu traçat. Això ja està en marxa. Vam arribar a acords amb tots els propietaris que tenim al costat de la nostra propietat, que són el Laietà, per una banda, el Bowling i l’edifici de Travessera, que hi ha a la cantonada amb Arístides Maillol. Tot això està signat i va tirant endavant. El segon tema molt important és el projecte d’urbanització, que és urbanitzar tots els voltants que modifiquem, el traçat d’Arístides Maillol, l’enjardinament... Tot això, ja hem conclòs el projecte, ja l’hem explicat als veïns i, per tant, ja va agafant velocitat de creuer, que són els passos previs necessaris per poder obtenir les llicències”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut