El Barça aposta per la medicina regenerativa i la biotecnologia

El Barça aposta per la medicina regenerativa i la biotecnologia

En el marc del congres Sports Tomorrow, el Dr. Gil Rodas ha exposat el treball dut a terme des del Club en aquesta especialitat

Les novetats en aquests dos camps han protagonitzat el panel How Biotech will Rehsape Sports, celebrat aquest dimarts en el marc del congrés Sports Tomorrow, i en què també s’ha exposat el projecte europeu Triankle, un programa pioner per desenvolupar teràpies regeneratives de lesions de turmell i  del qual el FC Barcelona en forma part.

L’ús de la medicina regenerativa és un del reptes de futur als quals s’enfronta la medicina de l’esport i en aquest camp el FC Barcelona, a través de l’Àrea de Salut del Barça Innovation Hub, la plataforma de recerca i coneixement del Club, ha impulsat diversos estudis que certifiquen la validesa d’aquesta especialitat per tractar, entre d’altres, lesions musculars i tendinoses, les més freqüents en la pràctica esportiva.

El Dr. Gil Rodas, director mèdic del Barça Innovation Hub, ha exposat el treball del FC Barcelona en aquesta especialitat en el transcurs del panel How Biotech will Reshape Sports -Com la biotecnologia remodelarà l’esport- que ha tingut lloc avui dimarts en el marc del congrés online Sports Tomorrow i en què també hi han participat el Dr. Daniel Medina, Chief of Athlete Care and Performance dels Washington Wizards, de l’NBA i exdoctor del FC Barcelona; Lluís Quintana, Corporate Manager de Naturin Viscofan GmbH, empresa que coordina el projecte europeu TriAnkle, i Guy Paul Nohra, cofundador d’Alta Life Science, una firma de venture capital especialitzada en el sector de la biotecnologia.

El Dr. Gil Rodas ha explicat que el FC Barcelona està duent a terme fins a cinc estudis diferents en l’àmbit de la medicina regenerativa i en què s’utilitzen teràpies cel·lulars amb l’objectiu de millorar el tractament en les lesions musculars, tendinoses i lligamentoses. Aquest estudis previs -alguns són preclínics amb models animals i, d’altres, clínics amb jugadors- són imprescindibles per provar l’eficàcia i la seguretat d’aquests tractaments, abans d’aplicar-los en esportistes. La utilització d’aquestes teràpies pot resultar de gran importància en el futur immediat, ja que, segons un estudi de la UEFA, els equips veuran com les lesions musculars tendinoses i lligamentoses es multipliquen per dos en les properes temporades.

El FC Barcelona, a través del BIHUB, ha dut a terme en els darrers anys 39 estudis en medicina esportiva, destinats principalment a les lesions musculars i tendinoses, a més de 31 en l’àmbit del rendiment i 9 en l’àrea de tecnologia i anàlisi de dades.

Monitoritzar els jugadors per maximitzar el rendiment i prevenir lesions

A banda de la recerca, Gil Rodas assenyala la importància de realitzar controls mèdics diaris als jugadors. “Monitoritzar cada dia tots els paràmetres dels nostres jugadors és la clau per optimitzar el rendiment i minimitzar el risc de lesions, i aquest monitoratge implica també aspectes com la hidratació, la nutrició, la fatiga, la qualitat del son i fins i tot l’estat de la gespa”.  En aquest sentit, Gil Rodas explica que el Club realitza a diari proves a 250 jugadors amb diferents dispositius que “ens porpocionen informació sobre el seu estat i que resulten d’una gran utilitat per als entrenadors i preparadors físics, a banda del mateixos doctors”. Una d’aquestes monitoritzacions ha estat en l’àmbit del futbol femení com a part d’un projecte finançat per la FIFA per conèixer el perfil antropomètric i fisiològic de les jugadores, així com per determinar l’impacte que tenen els entrenaments i la competició en el rendiment esportiu i en les lesions.

En l’àmbit de la monitorització, Gil Rodas comenta també alguna de les línies de recerca de futur en què està treballant el Club, com per exemple en el camp de l’Sportomic -l’estudi dels gens, proteïnes i metabòlits en el camp de l’esport-, una especialitat que requereix un gran suport tecnològic i que té com a objectiu buscar biomarcadors en la saliva i en l’orina  que permeten prevenir estats de fatiga o risc de lesions.

La revolució de la biotecnologia

La biotecnologia està cridada a revolucionar la medicina de l’esport, sobretot en tres àmbits; el tractament de lesions, el rendiment i la millora de les habilitats de l’atleta, segons explica el Dani Medina, exintegrant del Departament Mèdic del FC Barcelona i actualment responsable de salut i rendiment dels Washington Wizzards, de l’NBA.

Medina explica que en competicions amb un calendari tan exigent com l’NBA la biotecnologia aportarà teràpies que actuaran de manera immediata en la recuperació de lesions musculars i tendinoses. Pel que fa al rendiment, la biotecnologia permet, per exemple, la fabricació d’un hidrogel obtingut a base d’algues i components de diferents fruites i verdures que ajuden a absorbir els carbohidrats, un element essencial en la dieta dels esportistes. Pel que fa a la millora de les qualitats tècniques, la tecnologia, en aquest cas mitjançant la intel·ligència artificial, ha possibilitat per exemple desenvolupar una càmera connectada a un smartphone que aporta les dades i la informació necessària per poder corregir a l’instant la dinàmica del tir i altres accions del joc del bàsquet. Medina apunta altres avenços com els pegats de biomarcadors, que serveixen, entre d’altres, per detectar la fatiga o unes sabatilles esportives dissenyades en 3D que repliquen els embenats que utilitzen el fisioterapeutes.

Triankle, el projecte europeu de regeneració del turmell

Una de les iniciatives més innovadores en medicina regenerativa és el projecte europeu Triankle, en què participa el FC Barcelona juntament amb altres onze institucions, per desenvolupar teràpies regeneratives per a les lesions de turmell. Lluís Quintana, de l’empresa coordinadora del projecte, Naturin Viscofan GmbH, va exposar en aquest panel els trets principals d’aquest programa que es va presentar el 9 de novembre passat i que té com a objectiu reduir el temps de recuperació i augmentar la funcionalitat d’una patologia que té un gran impacte en la qualitat de vida dels pacients i en l’economia dels sistemes sanitaris de tot el món. El projecte, que forma part del programa H2020, el més important d’Europa en innovació, desenvoluparà implants personalitzats bioimpresos amb tecnologia 3D i fabricats a base de col·lagen i gelatina per a pacients que pateixen tendinopaties, trencaments parcials del tendó d’Aquil·les i lesions del cartílag articular.

Les tendinopaties i les osteoartritis són patologies molt habituals, especialment entre persones d’edat avançada, dones i esportistes professionals i ambdues tenen un gran impacte en la qualitat de vida i en l’economia dels sistemes sanitaris de tot el món. Es calcula que l’osteoartritis genera un cost de 76.500 milions d’euros a la UE cada any, mentre que les tendinopaties representen una despesa estimada de 140.000 milions d’euros.

Finalment Guy Paul Nohra, un dels grans experts mundials en aquest sector, ha donat el seu punt de vista d’inversor i ha comentat que l’esport és el banc de proves idoni perquè de tots els avenços en aquest camp -utilització de cèl·lules mare, teràpies per al tractament del dolor, desenvolupament de nous materials, utilització de dispositius intel·ligents incorporats al cos, entre d’altres- se’n pugui beneficiar a la llarga la resta de la població. “Tot això va d’intentar millorar la qualitat de vida de la gent, i l’esport només és un primer pas per aconseguir el benestar de la població en general”, conclou Nohra.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut