El Barça i el BSC completen la primera fase del projecte IoTwins

El Barça i el BSC completen la primera fase del projecte IoTwins

Aquest projecte, basat en la internet de les coses i la intel·ligència artificial, permetrà millorar la gestió de les instal·lacions del Club

El FC Barcelona, juntament amb el BSC-CNS, el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación, un dels centres de supercomputació més importants d’Europa, han completat la primera fase del projecte IoTwins, un sistema innovador que aplica la internet de les coses i la intel·ligència artificial per analitzar i predir el moviment de persones dins i fora de les instal·lacions del Club i que, un cop desenvolupat, permetrà millorar la gestió pel que fa principalment a la mobilitat dels visitants i l’oferta de serveis. Els resultats d’aquest primer any d’implementació del projecte, juntament a una mirada de com seran els estadis del futur, són dos dels temes destacats que es tractaran avui en dos dels panels del congrés Sports Tomorrow que organitza el Barça Innovation Hub, la plataforma d’innovació recerca i divulgació del coneixement del FC Barcelona.

El projecte IoTwins consisteix a modelitzar els moviments de les persones que passen per les instal·lacions del Club mitjançant la recollida de dades anònimes i creant una simulació informàtica que reprodueix els moviments habituals de públic. Aquest sistema aportarà informació que permetrà prendre decisions en temps real per gestionar de manera òptima, un cop el públic pugui tornar a l’Estadi, l’ús de les instal·lacions -facilitant el moviment de persones, preveient aglomeracions o  organitzant dispositius d’emergència- l’oferta d’oci i serveis, així com la reordenació d’espais durant el procés constructiu de l’Espai Barça.

En el transcurs d’aquest primer any s’ha començat a construir el Twin (bessó) digital, que servirà per simular els moviments dels diferents perfils d’usuaris que visiten les instal·lacions del Club i que està basat en la tecnologia Pandora, un software de simulació social desenvolupat al BSC. Per crear aquestes tipologies s’han recopilat dades històriques del Club referents a com hi accedeixen els visitants i les diferents zones en què es mouen a les instal·lacions. 

D’altra banda, el FC Barcelona i el BSC estan treballant per adaptar aquesta eina perquè serveixi de suport en la gestió de  la tornada gradual de públic a les instal·lacions, quan les autoritats ho permetin. Això es faria incorporant a les simulacions un model de transmissió de la Covid-19, que permetria analitzar diferents maneres de regular l’entrada de públic a l’Estadi i veure quina s’adapta millor a les mesures de seguretat  -distància entre espectadors,  restricció d’aforaments-, que marquin les autoritats sanitàries.

El Crowd Management del Club, la base d’aquest projecte

El FC Barcelona i el BSC desenvolupen aquesta iniciativa en el marc del projecte IoTwins, finançat per la Comissió Europea i que forma part del programa Horitzó 2020, el més important en innovació de la Unió Europea, després de presentar un proposta en convocatòria oberta que va ser valorada molt positivament per la Comissió Europea i que va permetre al Club i al BSC formar part del grup de 23 entitats que desenvoluparan el projecte IoTwins.

La bona valoració que va rebre el projecte per part de la Comissió Europea es deu, en gran mesura, a la feina realitzada en els darrers anys pel Club en aquest àmbit a través del departament de Tecnologies de la Informació i que es va concretar amb la posada en marxa del Crowd Management, una iniciativa destinada a convertir el Camp Nou i el Futur Espai Barça en un dels primers Smarts Stadiums d’Europa.

Tant el projecte IoTwins com el concepte dels Smart Stadiums es tractaran avui en el transcurs del congrés Sports Tomorrow, organitzat pel BIHUB. El primer serà en el panel From Stadiums to Smart Facilities, dins de la conferència Business in Sports Tomorrow, mentre que els Estadis Intel·ligents formarà part del panel Smart Venues, dins de la  conferència Technology in Sports Tomorrow.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut