El Barça Innovation Hub organitza el congrés online 'Sports Tomorrow', una nova cita amb la innovació esportiva

El Barça Innovation Hub organitza el congrés online 'Sports Tomorrow', una nova cita amb la innovació esportiva

El simposi se celebra del 9 al 20 i reconverteix els congressos presencials dels darrers anys en vuit conferències telemàtiques de l’àmbit de les ciències, la tecnologia i el negoci de l’esport

Com s’han de tractar les lesions tendinoses, unes de les més comunes en el futbol? De quina manera la Intel·ligència Artificial i la Realitat Augmentada revolucionaran el joc? Quin paper jugarà la biotecnologia en l’esport? Com les noves tecnologies estan canviant la relació dels clubs amb els seus fans? Aquestes són algunes de les preguntes que més de 120 experts i professionals en diferents disciplines intentaran respondre durant l’Sports Tomorrow, el congrés d’innovació esportiva organitzat pel Barça Innovation Hub, la plataforma de recerca científica, innovació i divulgació del coneixement del FC Barcelona, que es celebrarà del 9 al 20 de novembre en format telemàtic i que inclourà vuit conferències temàtiques relacionades amb la indústria de l’esport. El jugador de l’NBA Pau Gasol serà qui inaugurarà aquestes jornades, que comptaran amb la participació d’altres noms reconeguts, com Arsène Wenger, actual responsable de Desenvolupament Global de Futbol de la FIFA o els tècnics Diego Martínez, actual entrenador del Granada, Eusebio Sacristán, Paco Jémez i Javier Calleja, entre d’altres.

La pandèmia de la Covid-19 ha modificat la planificació inicial i els responsables del BIHUB han hagut de reconvertir les diferents conferències temàtiques que en les darreres edicions van reunir fins a 2.500 persones en les instal·lacions del Club, en una nova experiència virtual agrupada en dues setmanes sota l’epígraf Sports Tomorrow i que inclourà vuit disciplines diferents que tenen com a comú denominador la innovació en el món de l’esport.

En concret aquestes conferències tractaran sobre Medicina, Fisioteràpia, Rendiment Esportiu i Nutrició que en els darrers anys es duien a terme sota el paraigua de l’Sport Science Week; Metodologia d’entrenament, Anàlisi de dades i la Tecnologia, que formaven part de l’Sports Tech Week i i una nova temàtica que s’incorpora aquest any dedicada a la gestió del negoci esportiu.

Cadascuna d’aquestes especialitats tindrà una ponència diària, de tal manera que el públic interessat en una disciplina concreta tindrà un contingut cada dia durant les dues setmanes que dura el Congrés.

Professionals i experts d’arreu del món

En aquestes trobades hi participaran més de 120 experts i professionals de les diferents matèries entre què s’hi troben metges especialistes en medicina esportiva, professors universitaris, investigadors, responsables d’empreses i start-ups tecnològiques i d’innovació o tècnics i preparadors en l’àmbit del rendiment esportiu. Entre els conferenciants també hi figuren diversos professionals del FC Barcelona especialistes en les diferents matèries.

Sports Tomorrow donarà el tret de sortida el dia 9 de novembre a les 15.00 h amb una sessió inaugural que comptarà amb un convidat de luxe, el jugador de l’NBA i exjugador del Barça de bàsquet Pau Gasol, que actualment exerceix també com a ambaixador global del FC Barcelona als Estats Units. En la seva intervenció, Gasol oferirà la seva visió, entre altres temes, del rol que juga la innovació en el món de l’esport avui en dia i de la seva importància en els individus i en la societat en general.

A partir del 10 de novembre entraran en escena els diferents panells corresponents als vuit itineraris o temàtiques del congrés i que en la majoria dels casos tindran un fil conductor que els diferents ponents desenvoluparan en el transcurs de les dues setmanes.

Així per exemple, en la conferència de medicina, Medicine in Sports Tomorrow, que aquest any compleix la dotzena edició, es parlarà principalment de les lesions tendinoses, unes de les més esteses en el món del futbol, i com els nous estudis científics i les noves pràctiques clíniques poden aportar valor al seu tractament. Per part del FC Barcelona hi participaran, entre d’altres, el Dr. Gil Rodas, director de l’Àrea Mèdica del BIHUB, i a nivell internacional podrem conèixer les opinions de Markus Walden, de la UEFA Group Research, Jill Cook, professora de La Trobe University, o Amelia Arundale, especialista en Biomecànica dels Brooklyn Nets. 

Les lesions tendinoses també seran un dels temes principals de la conferència de fisioteràpia, Physiotherapy in Sports Tomorrow, que dedicarà les seves jornades a les últimes recerques sobre com tractar pacients esportistes, sobretot pel que fa referència a aquests tipus de lesions. Intervindrà en aquesta conferència Xavier Linde, fisioterapeuta del primer, juntament amb altres especialistes del Club, així com experts d’altres països com Peter Malliaras, de la Monash University d’Austràlia. 

Com es pot millorar el rendiment en esports col·lectius i què fa que un equip pugui rendir al màxim del seu nivell seran els temes sobre els quals girarà el Performance in Sports Tomorrow, el Congrés dedicat al rendiment esportiu, en què participaran diferents professors d’universitats i investigadors i preparadors de clubs entre els quals hi figuren Maurizio Franchini, Head Performance de l’AS Roma; Jean Benoit Morin, de la Universitat de Saint Etienne, o Martín Buchheit, Head of Performance del Kitman Labs, un laboratori de referència en rendiment esportiu que treballa per a diferents clubs de la Premier League, Bundesliga i franquícies de la NFL, entre d’altres.

Pel que fa a l’àmbit de la nutrició, el Nutrition in Sports Tomorrow, de la mà de l’Sports Science Institut de Gatorade, Global Partner del Club, diferents científics i nutricionistes líders en el seu camp compartiran coneixements i experiències sobre com potenciar mitjançant la nutrició les diferents fases de la carrera de l’esportista. Hi participaran per part del FC Barcelona les nutricionistes Maria Antonia Lizarraga i Mireia Porta i experts d’altres països com Asker Jeukendrup, professor de la Universitat de Loughborough del Regne Unit. 

Intel·ligència Artificial i Realitat Augmentada en l’esport 

Com la Intel·ligència Artificial i la Realitat Augmentada revolucionaran el joc del futbol? Quins seran els estadis del futur i com influiran en el desenvolupament de les ciutats i en els èxits esportius dels equips? Quin paper juga la biotecnologia en el món de l’esport? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals experts en innovació, negoci i en noves tecnologies intentaran respondre en el Technology in Sports Tomorrow. Aquest track comptarà amb una veu destacada com la d’Arsène Wenger, exentrenador de l’Arsenal i actual responsable de Desenvolupament Global de Futbol de la FIFA, que reflexionarà sobre el futur del futbol en un context de canvis tecnològics constants. Altres participants en aquesta conferència són la neurocientífica  Tara Swart o Paul Nohra, cofundador d’Alta Life Science i especialista en empreses de biotecnologia. 

La veu dels entrenadors també estarà representada en el Coach in Sports Tomorrow on tècnics com Diego Martínez, entrenador del Granada, Eusebio Sacristán, ex entrenador del Girona i de la Real Societat, Javier Calleja, ex tècnic del Vil·larreal i Paco Jémez, ex entrenador del Rayo Vallecano, entre d’altres, donaran la seva visió sobre lideratge i comunicació amb els jugadors i dinàmiques d’entrenament en equips d’elit. 

Els entrenadors es recolzen cada cop més en les dades i l’estadística per a gestionar els seus equips. Quin es el present i futur d’aquesta ciència aplicada a l’esport? Quins son els desafiaments tàctics en el futbol i quines solucions aporten? Aquests seran alguns dels temes que es tractaran en el Analytics in Sports Tomorrow, que enguany celebra la segona edició i en la que hi participaran, entre d’altres, Laurie Shaw, científic i professor de recerca i ciència de la Universitat de Harvard, Michael López, Director de Futbol Analytics de la NFL i Susana Ferreras, Data Scientist de l’Arsenal.

Per últim, aquest any s’incorpora al programa una conferència de sport business on es debatrà principalment de com la tecnologia està revolucionant la manera que els equips i les marques es relacionen amb els fans i com està transformant la experiència que aquests tenen amb el joc. Per part del FC Barcelona hi intervindran Guillem Graell, CMO i Director de Marca, Enric Llopart, Director de l’Àrea Digital i Paco Latorre, Director de Barça Studios. Entre la representació internacional destaca Eric Winston, ex jugador de la NFL i executiu de l’empresa de representació i explotació d’imatge d’esportistes One Team i Larry Freedman, Co-President del Los Angeles Football Club, de la MLS.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut