Mor el dibuixant Fer

Mor el dibuixant Fer

El setembre del 2019 es va inaugurar un espai dedicat als seus dibuixos al Museu del FC Barcelona i va cedir al Club tots els seus dibuixos amb temàtica blaugrana

Aquest dilluns 14 ha mort Josep Antoni Fernández i Fernández (Fer), un reconegut dibuixant humorista i destacat culer. Fer va néixer a Mansilla de las Mulas (Lleó) el 23 d’abril del 1949, però als 3 anys ja vivia a Mollet del Vallès. Va estudiar Història i Antropologia a la Universitat de Barcelona i va començar Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Fer ha estat molt vinculat al FC Barcelona amb el qual ha tingut diferents acords i col·laboracions. El setembre del 2019 es va inaugurar un espai dedicat als seus dibuixos al Museu del Barça i el mes d'octubre, Josep Antoni Fernández, Fer, va crear una il·lustració inspirada en les celebracions dels títols culers al voltant de la font de Canaletes per commemorar la inauguració de la nova botiga Barça Canaletes a la Rambla de Barcelona. El passat desembre també va assumir el paper de jurat de la XV Mostra de Nadales Blaugrana destinada als joves socis barcelonistes, i va ser l'encarregat d'escollir els dibuixos guanyadors. A començaments d'aquest 2020, Fer va demostrar la seva gran estimació al Barça i va donar al Club de manera definitiva els seus dibuixos i vinyetes amb temàtica barcelonista.  

D'esquerre a dreta, el director del Museu Jordi Penas, el president Josep Maria Bartomeu, el dibuixant Fer i la Delegada de Cultura Teresa Basilio.
D'esquerre a dreta, el director del Museu Jordi Penas, el president Josep Maria Bartomeu, el dibuixant Fer i la Delegada de Cultura Teresa Basilio.

El sobrenom de Fer li va posar el dibuixant i humorista Jaume Perich quan va saber que es deia Fernández i Fernández. El seu primer acudit va aparèixer a la revista Mata Ratos l’any 1969. Després va treballar a El Papus, amb bomba de la ultradreta inclosa el 1977, i a Barrabás, entre altres revistes, i el 1982 va entrar a El Jueves de la mà del caricaturista Gin, Jordi Ginés. El febrer del 1987 va publicar el seu primer acudit diari a l’Avui, substituint un dels seus mestres, Cesc. Durant deu anys va fer cada setmana una pàgina de futbol a Don Balón, on explicava amb el seu humor característic les aventures i desventures de ser culer. 

El 1996 va obtenir el Premi Ivà, que atorga l’Ajuntament de Cornellà al millor historietista professional, i el 2005, el Premi Internacional d’Humor Gat Perich. També ha estat nomenat catedràtic de l’Humor per la Universitat d’Alcalà de Henares i ha estat president d’honor del Festival de la Caricatura a Sant Esteve (Perpinyà). El 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva difusió dels valors democràtics i cívics, des d'una profunda vinculació amb el teixit cultural i un infatigable activisme social.

Fer ha editat força àlbums d'historietes amb els seus famosos personatges del "Puti-club" i de les "Històries Fermoses". També ha il·lustrat llibres de temàtica barcelonista com el Diccionari (abreujat) del bon culer, d'Iu Forn (2007) i Més de 100 raons per ser culer (2011), de Mercè Morales i Manuel Tomàs.

Dibuix_fer
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut