Samitier, Martínez Sagi i Vázquez Montalbán posen nom als carrers del nou barri al costat de l'Estadi Johan Cruyff

Samitier, Martínez Sagi i Vázquez Montalbán posen nom als carrers del nou barri al costat de l'Estadi Johan Cruyff

Els carrers del nou barri també recordaran destacades figures vinculades a la lluita pels drets civils de les dones, com Clara Campoamor o Frederica Montseny

Les obres d’urbanització del sector de les Begudes han entrat en la recta final i l’Ajuntament de Sant Joan Despí ha aprovat el nom dels seus nous carrers, places i parcs. El nomenclàtor d'aquesta nova zona ha aprofitat el fet que el FC Barcelona té en aquest sector la seva Ciutat Esportiva i l'Estadi Johan Cruyff perquè tres dels noms proposats estiguin vinculats a l'entitat blaugrana. Així, hi haurà carrers dedicats a Pep Samitier, jugador emblemàtic de l'edat d'or del Barça, als anys vint del segle passat; a Anna Maria Martínez Sagi, primera dona que va formar part de la junta directiva del Club; i a l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán, confés culer i autor de l'article 'Barça! Barça! Barça', publicat l'any 1969, i que omple de contingut el lema Més que un club!.

A més dels noms vinculats al Barça, el nomenclàtor d'aquesta nova zona fa un reconeixement a destacades figures relacionades amb els drets civils, la cultura, l’educació i l'esport, amb una destacada presència de dones. Els noms de carrers també recordaran les figures de Clara Campoamor, impulsora del sufragi femení a l’estat espanyol, o de Frederica Montseny, primera dona a ocupar un ministeri a l'Estat. La pedagoga Marta Mata, impulsora de la renovació pedagògica, posarà nom al parc central del nou barri, i Núria Pompeia, pionera del dibuix feminista a Espanya, serà recordada en una plaça de nova urbanització.

Més informació sobre els noms del nomenclàtor vinculats al Barça en les Begudes

Carrer d’Anna Maria Martínez Sagi (1907-2000): poetessa, periodista, lluitadora feminista i atleta catalana, va ser campiona de Catalunya en llançament de disc i plusmarquista catalana de javelina. Pionera de l'esport femení a l'estat espanyol, també va destacar en disciplines com el tennis, l'esquí o la natació. Martínez Sagi es va convertir, l'any 1934, en la primera dona membre de la junta directiva del FC Barcelona, i de fet, en la primera gran directiva del futbol espanyol. El seu objectiu era fomentar la cultura dins del Club, potenciar l'esport femení i crear una secció específica de gimnàstica.

Carrer de Manuel Vázquez Montalbán (1939-2003): novel·lista, periodista, poeta, assagista, humorista, crític, gastrònom..., molt conegut, sobretot, pel personatge del detectiu Pepe Carvalho. Precisament aquest 2019 s'ha celebrat el 50è aniversari de la publicació del seu article 'Barça! Barça! Barça!' a la revista Triunfo, en què avalava l'expressió El Barça és més que un club que el president Narcís de Carreras havia verbalitzat un any abans. En aquest article, Vázquez Montalbán defensava el FC Barcelona com a símbol de la idiosincràsia catalana i element cohesionador. 

Josep, Pep, Samitier (1902-1972): futbolista considerat un dels jugadors més emblemàtics de la història del FC Barcelona i el millor davanter europeu del seu temps, Josep Samitier va liderar el formidable Barça de l'edat d'or, als anys vint del segle passat. Les seves acrobàcies i els seus salts inversemblants van captivar l’afició barcelonista, que ben aviat el va convertir en el seu ídol i va arribar a anomenar-lo l’Home Llagosta i el Mag. Al voltant de la seva figura, d’una tècnica excepcional i una potent capacitat rematadora amb els dos peus i el cap, es va edificar un equip que va arrossegar el primer boom de l’adhesió de les masses al futbol, la qual cosa va acabar per deixar petit el camp del carrer Indústria i va possibilitar la construcció del camp de les Corts (1922). Posteriorment va ser entrenador i secretari tècnic del FC Barcelona.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut