El Barça i la UPC impulsen una beca per promoure l'accés professsional de noies estudiants al món de l'esport i la tecnologia

El Barça i la UPC impulsen una beca per promoure l'accés professsional de noies estudiants al món de l'esport i la tecnologia

La beca està impulsada pel Grup Edelmira Calvetó i portarà el nom de la primera dona que va ser admesa com a sòcia del Club al gener del 1913 en homenatge al seu esperit pioner

El FC Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) han unit forces per crear la beca Edelmira Calvetó, amb l’objectiu de promoure l’accés professional al món de l’esport i la tecnologia de noies estudiants de carreres relacionades amb els àmbits de la Ciència, la Tecnologia, l’Enginyeria i les Matemàtiques, conegudes com carreres STEM pels noms d’aquestes disciplines en anglès.

La beca ha estat impulsada pel Grup Edelmira Calvetó (GEC) i pel vicerectorat de Responsabilitat Social i Igualtat de la UPC, i portarà el nom de la primera sòcia del Barça des de l’1 de gener del 1913, una pionera que va marcar el camí a les dones barcelonistes i que gràcies a la seva perseverança va aconseguir ser admesa com a sòcia quan segons els Estatuts del Club només podien ser-ho els homes. El Grup Edelmira Calvetó es va crear el 2011 amb la finalitat de recuperar la memòria històrica de la dona barcelonista.

La iniciativa s’ha presentat aquest dimecres en el marc de l’acte Women in SportsTech: Levelling the Playing Field, organitzat pel Barça a l’Auditori 1899. Una jornada que ha ofert un espai per a la reflexió sobre els temes de dona, esport i tecnologia, i que ha comptat amb la presència, per part del Club, d’Emili Rousaud, vicepresident institucional; Maria Teixidor, secretària de la Junta Directiva i responsable del futbol femení, i Dídac Lee, directiu i responsable de l’Àrea Digital, així com la vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat de la UPC, Gemma Fargas.

Podran presentar la seva candidatura per aconseguir la beca, entre el 28 de febrer i el 17 d’abril d’aquest any, les estudiants que cursin 3r o 4t dels graus en els àmbits de l’Enginyeria Informàtica o l’Enginyeria de la Telecomunicació a la UPC. Les sol·licituds seran avaluades per una Comissió de Valoració, i l’estudiant que obtingui la millor puntuació tindrà l’oportunitat de realitzar una estada de pràctiques remunerades a l’Àrea de Tecnologies de la Informació del Barça, en el marc del nou projecte Smart Espai Barça. Una iniciativa que aplica les diferents possibilitats que ofereixen les noves tecnologies per millorar l’experiència dels aficionats a l’Estadi, així com incrementar la sostenibilitat i l’eficiència energètica de les instal·lacions. Un ambiciós projecte que s’inclou en els plans de desenvolupament i construcció del nou Espai Barça, que té com a objectiu transformar i integrar les instal·lacions del Club amb la creació d’un nou concepte d’espai multiesportiu, d’entreteniment i oci a Barcelona i obert al món.

La tecnologia i l’esport, en clau femenina

La presentació d’aquesta primera edició de la beca Edelmira Calvetó ha estat un dels eixos centrals de la jornada Women in SportsTech: Levelling the Playing Field, que el FC Barcelona ha celebrat en el marc de la Tech Spirit Barcelona i que inicialment estava previst dins del programa dels actes del 4YFN, un dels esdeveniments del Mobile World Congress.

Amb aquesta jornada, el Barça ha volgut convidar quatre dones que són un referent en la indústria de l’esport i que han trencat estereotips al llarg de la seva carrera en desenvolupar la seva trajectòria combinant àmbits que a priori podrien semblar molt allunyats com els de la tecnologia i l’esport. Es tracta de Jeanene Valentine, directora de Ticketing a l’Inter Miami CF; Christelle Heikkila, CIO de l’Arsenal FC; Meghan Ryan, directora de Digital i Social dels San Francisco 49ERS, i Laia Tutzó,  directora d’Esports i Salut de la Rafa Nadal Academy.

Davant un auditori que ha comptat amb estudiants de disciplines tècniques, les quatre ponents han tingut l’oportunitat de relatar les seves experiències professionals i com han obert camí en dos àmbits i professions que tradicionalment s’han associat als homes. Un panel, moderat per Maria Teixidor, en què també han aprofitat per reflexionar sobre l’evolució del paper de la dona en les seves organitzacions, quines són les característiques que defineixen el lideratge femení i què pot aportar aquest en entorns multidisciplinaris de gestió.

Així mateix, han posat en relleu com, cada cop més, la promoció de les dones en espais directius i estratègics en empreses del món de l’esport és una realitat, alhora que han analitzat els reptes que es plantegen de cara al futur per aconseguir anivellar el terreny de joc entre homes i dones en l’àmbit esportiu i el tecnològic.

Declaracions d’Emili Rousaud, vicepresident institucional del FC Barcelona

“Amb aquest acte connectem dues de les grans apostes del Club en aquests darrers anys: la promoció del paper de la dona, i el pla d’acció destinat a assolir la seva equiparació plena en tots els àmbits de l’Entitat; i la inversió en la generació i difusió del coneixement i de la innovació”.

Declaracions de Maria Teixidor, directiva responsable del Futbol Femení del FC Barcelona

“Al Barça tenim la sort de parlar un llenguatge universal que és el futbol, un llenguatge que esborra barreres entre les persones i que ens ajuda a comunicar-nos, a créixer i a entendre’ns. Som un Club que en aquest segle XXI està fent l’aposta de parlar també en femení i de parlar en tecnologia. Avui hem combinat aquests elements de la mà de dones que compten amb una sòlida trajectòria dins la indústria, i que esperem que puguin ser aquests referents perquè les noies vegin que no hi ha cap mena de frontera per les seves aspiracions i es plantegin també el món de l’esport com un d’aquells àmbits que poden omplir”.

Declaracions de Dídac Lee, directiu responsable de l’Àrea Digital  del FC Barcelona

“L’esport i la tecnologia són dos mons que es complementen. I aquest binomi necessita dones preparades que puguin aportar el seu potencial creatiu i la seva capacitat d’innovació, sumant noves percepcions i un estil de lideratge que ens ajudi a continuar millorant el nostre entorn.”

Declaracions de Gemma Fargas, vicerectora de Responsabilitat Social i Igualtat de la UPC

“La UPC, com a universitat pública, està compromesa en el desenvolupament de polítiques d’igualtat que contribueixin al posicionament de la dona en els àmbits STEM. L’apoderament de les estudiants UPC dins del món professional és un del objectius que es persegueix. En aquest sentit, la col·laboració amb el Grup Edelmira Calvetó del FC Barcelona permet obrir les portes a una oportunitat de treball conjunt que enllaça tecnologia, dona i esport”.

Sobre el Grup Edelmira Calvetó

El Grup Edelmira Calvetó és un grup de treball que es crea amb la finalitat de recuperar la memòria històrica de la dona barcelonista i que porta el nom de la primera sòcia del Club. Els objectius del grup es concreten en tres eixos principals: reivindicar el paper de les sòcies, impulsar el protagonisme de la dona dins i fora del Club i reflexionar sobre el paper de la dona en l’esport, per tal de donar-hi visibilitat.

Aquest grup està format actualment per Maria Teixidor, directiva i secretària de la Junta, que el presideix; Susana Monje, exvicepresidenta econòmica; sor Lucía Caram, patrona de la Fundació; Roser Tiana, membre de la Comissió Social; Cristina Fàbregas, presidenta de la Penya Blaugrana Sallent i secretària de la Federació de Penyes Blaugrana del Bages, Berguedà i Cerdanya; Marta Unzué, excapitana del Barça Femení, i Josep Vives, portaveu de la Junta Directiva.

Sobre la Universitat Politècnica de Catalunya

La UPC és una institució pública de recerca i d'educació superior en els àmbits de l'enginyeria, l'arquitectura, les ciències i la tecnologia, i una de les universitats politècniques líders d'Europa. Titula cada any uns 6.000 estudiants de grau i màster, i més de 500 doctors. És una de les universitats amb un alt índex d'inserció laboral dels seus titulats: un 93% treballa i un 76% troba feina en menys de 3 mesos. Està ben posicionada en els principals rànquings internacionals: entre les 600 millors en el rànquing THE, entre les 700 millors en el rànquing Xangai i entre les 26 millors universitats del món i com la 8a d'Europa en el rànquing QS Top 50 Under 50 del 2018-2019. Així mateix, se situa entre les 30 millors universitats del món en Enginyeria Civil i Estructural, i Arquitectura i Entorn Construït, segons el QS World University Rankings by Subject el 2019. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut