Fundació Barça i Open Arms signen un nou acord per empoderar les comunitats d'origen al Senegal

Fundació Barça i Open Arms signen un nou acord per empoderar les comunitats d'origen al Senegal

Ambdues entitats treballen conjuntament des del 2016 sensibilitzant la ciutadania sobre la realitat de les persones migrants i refugiades

La Fundació Barça i la Fundació Open Arms treballen conjuntament des de l'any 2016. Durant aquests darrers dos anys la Fundació Barça ha donat suport a les tasques de sensibilització que l'entitat dirigida per Oscar Camps ha portat a terme arreu de Catalunya. Amb aquest nou acord de col·laboració la Fundació Barça donarà suport al programa Origen d’Open Arms al Senegal. L'objectiu del programa és reforçar les capacitats, coneixement i habilitats  de les comunitats d’Origen i en particular dels joves per contribuir al seu desenvolupament individual i de la comunitat. La finalitat d'aquest programa és dotar de la  formació i la informació necessàries a la població jove per al Senegal i mostrar la imatge real d’un continent desconegut.

La finalitat del projecte a Mbour (localitat costanera del Senegal des d’on salpen moltes embarcacions) és enfortir les capacitats de reflexió i de comunicació dels joves líders de la comunitat, facilitar l'accés a eines pedagògiques digitals, i crear xarxes de col·laboració per promoure el seu desenvolupament professional i personal. La implementació del programa a Mbour va començar al gener del 2019.

El projecte consta de tallers de formació en drets humans i tècniques de comunicació amb enfocament de gènere per a joves líders. Aquests tallers formatius i les sensibilitzacions tindran lloc durant 10 mesos i ha inclòs un viatge d’observació a Barcelona de 4 d’aquests  líders comunitaris, als quals s’anomena “Capitans de la informació” com a al·lusió a l’origen de tasca de salvament de l’ONG. Addicionalment, s’està portant a terme la producció d’un documental que vol donar visibilitat a casos d’èxit al Senegal amb l’objectiu de trencar tòpics i sensibilitzar.

Un continent desconegut

El 2018 hi havia més de 36 milions d'immigrants africans al món, tres més que al començament de segle. Aquesta xifra, aparentment elevada, converteix Àfrica, malgrat la seva gran grandària i població, en el continent que menys migrants origina —excepte Amèrica del Nord i Oceania—: només un 14% dels migrants al món són africans. De fet, el 80% dels africans que viuen fora del seu país d'origen ho fan en un altre país d'Àfrica.

Declaracions de Jordi Cardoner, vicepresident primer del FC Barcelona i de la Fundació Barça

“Des de la Fundació Barça en el seu moment ens vam comprometre amb la problemàtica dels refugiats i vam decidir que seria un tema que ens el faríem nostre, i afrontem aquesta situació amb tot el suport del Club i ho estem fent directament a través del treball que la Fundació Barça fa a Grècia, Líban, Itàlia i Catalunya o en col·laboració amb altres entitats que fan una excel·lent tasca. És absolutament necessari donar suport a organitzacions com Open Arms i persones com Oscar Camps, que fan una feina excepcional i que aconsegueixen salvar milers de vides cada any”.

Declaracions d’Oscar Camps, fundador d’Open Arms

“En els països d’origen d’aquestes persones es té una percepció que aquí (a Europa) hi ha una situació de privilegi i que també hi ha un desconeixement del perill del viatge i de la situació en què es trobaran aquí quan arribin. És molt important tenir el Barça com a aliat, ja que no és només el suport d’una entitat, és molt més per la seva important força a nivell social”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut