El Barça celebra el Dia Internacional de la Dona amb la jornada 'Barça: femení, plural'

El Barça celebra el Dia Internacional de la Dona amb la jornada 'Barça: femení, plural'

L’acte pretén donar visibilitat a la dona a través de l’esport, valorar l’aportació dels esports amateurs i destacar la potència de la marca en femení

El FC Barcelona celebra aquest any el Dia Internacional de la Dona amb l’organització de la jornada Barça: femení, plural, impulsada pel Grup Edelmira Calvetó i amb la preestrena de la docuficció sobre la primera directiva del FC Barcelona, Anna Maria Martínez Sagi.

El Grup Edelmira Calvetó, presidit per la secretària de la Junta Directiva Maria Teixidor, organitza el 8 de març a l’Auditori 1899 una jornada que, sota el nom de ‘Barça: femení, plural’, pretén donar visibilitat a la dona a través de l’esport, valorar l’aportació dels esports amateurs i destacar la potència de la marca en femení a través de diverses xerrades i ponències.

La primera taula rodona comptarà amb la participació de les jugadores del futbol femení Sandra Paños i Alexia Putellas, i del director de Relacions Institucionals i Esportives del Barça i exjugador Guillermo Amor, que compartiran sensacions i experiències de la seva vinculació blaugrana i dels diferents camins que els van portar al Barça.

La presència de la dona en els esports amateurs del FC Barcelona centrarà la segona xerrada en la participació de diferents esportistes i jugadores dels equips amateurs del Club. Després, la directora de la Fundació Barça, Mària Vallès, presentarà l’estudi sobre les discriminacions, barreres i eleccions en què es troben les dones en la pràctica esportiva.

La jornada, moderada per la periodista Marta Carreras, també tindrà el seu espai dedicat al paper dels patrocinadors en l’esport femení, amb les ponències de representants de dos dels principals patrocinadors del Club: Stanley, el primer patrocinador de la samarreta del Barça Femení, i Gillette, que ha fet una campanya publicitària de gran impacte per canviar els estereotips masculins.

La creació i el desenvolupament de la marca personal en l’esport femení també estarà present a la jornada de la mà de dues especialistes en la matèria com són Gemma Cernuda i Arancha Ruiz. La darrera ponència de la sessió girarà al voltant de la comunicació igualitària i el llenguatge inclusiu, a càrrec d’Estrella Montolío. En el decurs de les ponències es comptarà amb la presència d’Alexandra Etel, que anirà elaborant en diferents panells un resum visual de la jornada.

Premi Edelmira Calvetó

En el decurs de l’acte també es lliurarà el Premi Edelmira Calvetó a dones que van ser pioneres en el món del bàsquet: Encarna Hernández, més coneguda com La Niña del Gancho, i Maria Planas, l’entrenadora que va contribuir decisivament al salt qualitatiu del bàsquet femení.

Encarna Hernández va començar a jugar a bàsquet al seu barri amb 13 anys, però també va practicar altres esports com el ciclisme o l’atletisme. Malgrat no ser gens alta (154 cm), va aprendre la tècnica que li va valdre el renom de La Niña del Gancho. Va jugar al FC Barcelona del 1944 fins al 1953 i va la primera entrenadora de l’estat espanyol. Maria Planas, per la seva banda, és l’única dona a l’estat espanyol que ha estat seleccionadora de la selecció espanyola de bàsquet entre els anys 1979 i 1984, i va ser, durant diversos anys, entrenadora també de la selecció catalana. A nivell de clubs, va aconseguir set títols de Lliga i set Copes de la Reina com a entrenadora del Picadero, el Tortosa i el Masnou.

Barça: femení, plural

 

El nom d’Edelmira Calvetó, la primera sòcia del FC Barcelona, va ser l’escollit per anomenar el grup de treball que va crear la Junta Directiva el 2011 a instàncies de les dues dones que en aquella època n’eren membres, l’exvicepresidenta econòmica Susana Monje i Pilar Guinovart. L’objectiu del grup és recuperar la memòria històrica de la dona barcelonista, reivindicar el paper de les sòcies, impulsar el protagonisme de la dona dins el Club i reflexionar sobre el paper de la dona en l’esport.

Aquest grup està presidit actualment per Maria Teixidor, directiva i secretària de la Junta Directiva, i integrat per sor Lucía Caram, patrona de la Fundació; Roser Tiana, membre de la Comissió Social; Cristina Fàbregas, presidenta de la Penya Barcelonista Sallent i secretària de la Federació de Penyes Blaugrana del Bages, el Berguedà i la Cerdanya; Susana Monje, exvicepresidenta econòmica, i la futbolista Marta Unzué, excapitana del Barça. 

#thisisfootball

A les 10 del matí, coincidint amb l’inici de la Jornada, el Club llançarà a les seves xarxes socials la campanya #thisisfootball (#aixòésfutbol) amb què vol afavorir la igualtat en el futbol amb missatges com: “El futbol no és per a noies, tampoc per a nois, el futbol és per a futbolistes”. 

‘La Sagi, una pionera del Barça’

En el marc dels actes que el Club organitza per al Dia Internacional de la Dona, l’Auditori 1899 acollirà aquest dijous 7 de març, a partir de les 19.30 h, la première de la docuficció La Sagi, una pionera del Barça, una producció de TV3, Minoria Absoluta i el FC Barcelona.

Anna Maria Martínez Sagi va ser l’any 1934 la primera dona a formar part de la Junta Directiva del FC Barcelona. Tenia 27 anys i encarnava un model de dona independent i moderna. Va ser esportista, poeta i periodista. La seva militància feminista i republicana li va costar enfrontaments i exili. Pionera fa quasi un segle, ara seria una dona del nostre temps.

En la docuficció l’actriu Anna Sahun es posa en la pell d’Anna Maria Martínez Sagi. El documental està dirigit per Francesc Escribano i Josep Serra Mateu, amb guió del mateix Escribano i Juan Manuel de Prada. Juntament amb Anna Sahun, també hi participen les actrius Clara Segura i Núria Valls. La producció s’estrenarà el proper 12 de març conjuntament a TV3,  a les 21.55 h, dins del programa Sense ficció i també a Barça TV i a les plataformes del Club.

CONSULTA EL PROGRAMA DE "BARÇA: FEMENÍ, PLURAL"

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut